medborgaren

Direktlänk till inlägg 31 maj 2010

Israels rätt att försvara sig

Av medborgaren - 31 maj 2010 17:54

Medborgaren beklagar förlust av människoliv vid den dramatiska aktionen utanför Israels kust tidigt i morse. Israel har också gått ut och beklagat händelsen.


Som vanligt måste man dock leta sig till stora trovärdiga internationella medier (BBC, CNN) för att kunna få en balanserad bild av vad som hänt. Svensk media, främst Aftonbladet, verkar tyvärr ha förvandlats till Hamas-regimens egen propagandamegafon. För att förstå denna konflikt så måste man också förstå Israels situation. Landet är, som mellanösterns enda demokrati, utsatt för konstanta attacker från snart sagt alla väderstreck.


  

Palestinska raketer, riktade mot israeliska byar


På Israels krympande territorium kan dock människor än så länge leva relativt fredligt och med demokratisk yttrandefrihet. En gemensam rättighet för både judar och muslimer som kan åtnjuta friheten i Israel.


Helt annat är läget i terrorremsan Gaza, där de palestinska terroristerna ständigt beskjuter Israels närliggande byar med raketer. När Israel försöker försvara sig så skyddar sig terroristerna bakom mänskliga sköldar, inte sällan genom att lägga raketramperna inne i sina egna skolor och bostadsområden. Man kan säga att Gaza är världens största plantskola för terrorister. 


  

Mänskliga sköldar på Gaza, barn och vuxna står öppet bakom den palestinska skytten, och förhindrar därför Israelisk militär att besvara elden.


När då denna förvirrade konvoj "Ship to Gaza", under förevändning av någon sorts humanitära skäl, kommer åkandes med 10000 ton last varav mycket kan misstänkas vara vapen och raketer, vad ska då Israel göra? Extra tragiskt är att det säkert finns en och annan lurad individ ombort på skeppen, som tror sig göra en humanitär gisslan. När man egentligen bara blir alibi för terrorister ombord.


Israel ger upprepade varningar, och inbjuder också skeppen att lossa sin last i Israelisk hamn. Därifrån erbjuder sig Israel att transportera in eventuella förnödenheter till Gaza, efter att ha rensat lasten från vapen och raketer. Detta går dock inte "Ship to Gaza" med på. Något som ger en fingervisning av vad som troligtvis finns i lasten.


  

Det är fråga om stora skepp, med 10000 ton okontrollerbar last. Skeppen är mycket komplicerade att stoppa, då aktivisterna har många olika gömställen och hytter att skjuta ifrån.


Då försöker Israel istället ta kontrollen över fartygen och styra dem till säker hamn. För detta använder man sina mest tränade förband, som har order att endast ta till våld i yttersta nödläge. Vid landsättningen på fartygen går dock aktivisterna till våldsamt motstånd med klubbor, påkar, knivar och yxor. Samt lyckas ta över handeldvapen från åtminståne en Israelisk soldat och skjuter med detta rakt emot soldaterna. Några soldater har sannolikt skadats svårt eller dödats. De övriga soldaterna tvingas då till nödvärn och denna tragedi uppstår.

  

En bild där "Aktivisterna" gör sig redo ombord på fartygen


Det är ett svårt läge för Israel och de behöver allas vårt stöd. Det är omöjligt att skydda sig mot en fiende som använder alla medel (även inhumana) samt inte drar sig för att använda mänskliga sköldar. Tyvärr kan man befara att staten Israels dagar är räknade, och att på sikt hela dess territorium kommer att förvandlas till samma kaos och terror som råder i grannländerna. Då blir det inte lätt att vara sekulär demokrat, vare sig jude, kristen eller muslim.


Israels premiärminister kommenterar händelsen. Han säger att de bara ville förhindra att krigsmaterial, vapen och raketer skulle komma in i Gaza. Däremot får mat och mediciner skickas till Gaza. Det har man också sagt till människorna på skeppen och för fem av de sex skeppen lyckades man också med detta, enligt Netanyahu.


http://www.dn.se/nyheter/varlden/fns-sakerhetsrad-i-mote-om-stormningen-1.1114692


http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiets-utrikesminister-israels-agerande-oacceptabelt-1.1114242


http://www.dn.se/nyheter/varlden/ship-to-gaza-stoppade-1.1114217


http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-kallar-konvojen-en-armada-av-hat-1.1114124


http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-kan-redan-tidigt-ha-beslutat-om-anfall-1.1114357


http://www.dn.se/nyheter/varlden/viktigt-att-det-blir-kraftiga-motreaktioner-1.1114239


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/direktrapportering-om-stormningen-av-ship-to-gaza_4792145.svd


http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/blodet-fran-de-doda-aktivisterna-kan-inte-tvattas-bort_4794009.svd


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gazakonvojen-stormad-flera-doda_4791205.svd


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svd-pa-plats-i-ashdod-forsta-fartyget-i-hamn_4792699.svd


http://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-svenskar-i-fangelse-1.1114769


http://www.dn.se/nyheter/sverige/7-000-demonstrerar-mot-israels-bordning-1.1114775


 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av medborgaren - 7 november 2011 21:03


DN publicerar idag en artikel som är lika intressant som unik. Visst har vi tidigare kunnat läsa om den tilltagande antisemitismen, och förföljelsen av judar i Malmö. Men i alla artiklar fram tills idag har det (felaktigt) antytts att det skulle vara...

Av medborgaren - 19 september 2011 19:46

En mycket tragisk händelse denna i Sigtuna med mamman som nu misstänkts ha dödat sina två söner, 4 och 8 år gamla.  Så fruktansvärt att något sådant kan hända.   Mamman heter enligt uppgift Grace Nyambura Kamau och kommer från Kenya. Måste ligga ...

Av medborgaren - 19 september 2011 18:33


Regeringen har kohandlat med regeringen kring höstbudgeten, vilket har resulterat i att 850 miljoner kronor "satsas" 2012 för ökad anhöriginvandring och skolgång för barn till sk. "papperslösa".       I klartext innebär detta två saker: 1....

Av medborgaren - 18 september 2011 09:51

Trots att de flesta moderata väljarna hellre ser ett samarbete med SD, och vill styra upp den havererade invandringspolitikern, så går regeringen åt andra hållet och bygger ut vansinnespolitiken tillsammans med miljöpartiet.   Papperslösa (familj...

Av medborgaren - 14 september 2011 17:44


Ja varför? Jimmie Åkesson ställer den självklara frågan. Varför ska allt politiseras i detta land. Varför kan vi inte få ha en enda tradition kvar, utan att den ska förvandlas till ett hyllande av mångkulturen?       Sverigedemokraterna är d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se